Korte lijnen en snel doorpakken ontzorgt de gemeente Noordoostpolder

Mous Waterbeheer ontzorgt. Niet alleen in woord, maar ook in daad. Een actueel voorbeeld is de manier waarop Mous Waterbeheer is ingesprongen op de situatie bij de gemeente Noordoostpolder. Aan het woord is Sietse Walinga, gemaalbeheerder van de gemeente.

 

“Eind maart kwam in het nieuws dat er mogelijk sporen van het Corona-virus in het rioolwater terug te vinden zijn. Daarop heb ik in overleg met het management direct besloten om onze eigen mannen uit het veld te halen. Uit bescherming, omdat wij niet alle middelen in huis hebben om de gezondheid van onze mannen te waarborgen.” Maar het was natuurlijk wel belangrijk te zorgen voor continuïteit. Hoe is dit gewaarborgd? “Voor werkzaamheden buiten kantoortijden en tijdens vakanties werken wij al samen met Mous Waterbeheer. Zij zijn volledig ingericht op deze situaties en hebben ook alle middelen beschikbaar.” Eén telefoontje bleek voldoende.

 

Niet lullen maar poetsen

 

Verzoek aan Mous Waterbeheer was om naast de afgesproken werkzaamheden tijdelijk ook de storingsdienst over te nemen. “Er zijn zeer korte lijnen met de medewerkers van Mous Waterbeheer. Ik heb gebeld en binnen een uur zat ik in een videoconference met Hidde en Steffen. Er werd meteen ingesprongen op mijn vraag, ik werd volledig ontzorgd en de werkzaamheden werden meteen opgepakt.” Dat kenmerkt volgens Sietse de mentaliteit van Mous Waterbeheer; niet lullen maar poetsen.

 

Frisse blik op areaal

 

Deze unieke situatie brengt ook andere voordelen met zich mee. “Er wordt nu eens door andere ogen gekeken naar het areaal. Denk bijvoorbeeld aan een communicatiestoring doordat een digitale lijn uitvalt. Misschien spring je daarvoor zelf niet direct in de auto. Nu iemand anders op afstand monitort, wordt er wel meteen ingegrepen; het systeem werkt niet zoals het hoort en dat wordt direct opgelost. Systemen functioneren daardoor zoals ze horen te functioneren.”

 

Communicatie is heel belangrijk. “Daarvoor krijgt Mous Waterbeheer een tien met een griffel. Een man een man, een woord een woord. Er wordt snel gecommuniceerd, niet eerst eindeloos gepraat over details, en er wordt doorgepakt. Daar ben ik als gemaalbeheerder echt mee geholpen.”