Renovatie Rioolgemalen Oude Tonge/Nieuwe Tonge

In de Zuid-Hollandse dorpen Oude Tonge en Nieuwe Tonge renoveert Mous Pompenbouw twee rioolgemalen in opdracht van Waterschap Hollandse Delta. ‘Een uitgebreide klus waar je wel je hoofd moet bijhouden,’ zegt projectleider Thonny Glashouwer. De werkzaamheden die in januari zijn begonnen, worden naar verwachting eind mei afgesloten, ondanks flink wat vertraging door de vorst deze winter.

 

‘Normaal werken we met een man of twee op locatie, maar dat zijn er nu vier,’ aldus Glashouwer. ‘Het loopt gesmeerd en we krijgen het werk nog redelijk op tijd af.’ Beide gemalen in de twee naast elkaar gelegen dorpen worden mechanisch en elektrotechnisch aangepakt door Mous Pompenbouw, die deze opdracht via een aanbesteding heeft binnengehaald. De twee pompinstallaties zijn zo’n vijfentwintig tot dertig jaar oud.

 

Bij deze opdracht wordt samengewerkt met een civiele aannemer om bouwkundige aanpassingen door te voeren. Zo worden de natte kelders van een nieuwe ‘lining’ ofwel een verse betonbescherming voorzien. Anderzijds krijgen de gemalen nieuwe doorvoerstukken van de natte naar de droge kelders. Tevens zijn de gemalen voorzien van een door Mous Pompenbouw  geleverde hijsinstallatie in de droge kelders.

 

Focus

Glashouwer over de samenwerking: ‘Met drie partijen communiceren over ingrijpende aanpassingen op meerdere vlakken vraagt de nodige focus. Gelukkig is alles erg soepel en direct verlopen met zowel Waterschap Hollandse Delta als de partijen van de bouwkundige renovatie.’ De lange vorstperiode gooide wat roet in de planning, maar met extra mankracht vindt de oplevering straks toch nog op een billijke termijn plaats. Glashouwer: ‘Binnen vijf maanden klaar na twee korte ijstijdjes vinden we acceptabel. De opdrachtgever gelukkig ook!’

 

Vragen over renovatie van gemalen?

Neem contact op met Thonny Glashouwer T (0514) 60 89 00

 

Technische specificaties

Oude Tonge:             

 

  • 2 horizontaal opgestelde pompen van elk 37 kW
  • capaciteit  260 m3/uur per pomp
  • Pompen hebben samenloop, dus kunnen beide tegelijkertijd worden ingezet.

 

Nieuwe Tonge:          

 

  • 2 verticaal opgestelde pompen van elk 37 kW
  • capaciteit 180 m3/uur per pomp
  • pompen hebben enkelloop, er werkt dus maximaal 1 pomp

 

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.