Vochtige doekjes niet in het toilet gooien – Waarom eigenlijk?

Vochtige doekjes zijn praktisch en hygiënisch. Even een vochtig doekje om het toilet schoon te maken, verfrissend vochtig toiletpapier en babydoekjes; gemakkelijk, snel schoon en met een fris geurtje. Ideaal zou je zeggen! Maar deze doekjes mogen niet door het toilet worden gespoeld. Waarom niet? Wat gebeurt er met vochtige doekjes als je ze wel door de wc spoelt? We leggen het in dit artikel uit en laten een paar foto’s zien van doekjes in het rioolsysteem.

 

Waarom vochtige doekjes niet in toilet?

Vochtige doekjes zijn gemaakt van speciale vezels in plaats van (gerecycled) papier in het geval van gewoon toiletpapier. Papier lost snel op in water, maar de vezels in vochtig toiletpapier of wegwerpwashandjes lossen niet op of veel langzamer. Ook al staat er op de verpakking dat de vochtige doekjes oplosbaar zijn, door de hoeveelheid vochtige doekjes die we in Nederland gebruiken is het beter ze niet door te spoelen, maar bij het restafval te doen.

 

Hoe ziet dat er dan uit? Vochtige doekjes in het riool?

Gooi je vochtige doekjes wel door het toilet, dan ontstaat er verderop in het rioolsysteem een smerige kliederboel aan draden. Zoals je ziet op het plaatje hiernaast zorgen de vezels in de vochtige doekjes voor een prop waardoor de draaiende delen in de pompen in het rioolsysteem vastlopen. Daardoor ontstaan storingen, slaan de pompen uit en wordt jouw rioolwater niet meer afgevoerd. Met andere woorden, jouw vochtige doekjes zorgen verderop in het rioolsysteem voor verstoppingen.

 

Vochtige doekjes bij het restafval

Op onze LinkedIn Bedrijfspagina zie je nog meer foto’s van de gevolgen van het doorspoelen van vochtige doekjes. Wat te doen? Gooi gebruikte vochtige doekjes, wegwerpwashandjes en vochtig toiletpapier in de prullenbak en doe het bij het restafval. Daarmee help jij er aan mee dat jouw toilet netjes blijft doorspoelen en draag je jouw steentje bij aan het voorkomen van verstoppingen.