Circulair onderhoud voor poldergemalen en rioolgemalen

Eisen aan duurzaamheid hebben hun plek verworven in aanbestedingen voor de nieuwbouw van polder- en rioolgemalen. Maar hoe staat het met duurzaam onderhoud van gemalen. Circulair onderhoud van gemalen is noodzakelijk om aan de circulaire urgentie te voldoen om binnen nu en 7 jaar 50% minder grondstoffen te gebruiken. Wat betekent dit in de praktijk? Hoe vertaalt Mous Waterbeheer dit klimaatdoel door naar onderhoud aan polder- en rioolgemalen?

Inzicht door rapportage en procesbewaking

Duurzaam onderhoud focust op de verlenging van de levensduur van een installatie, reductie van CO2 en grondstoffen en het refurbishen van onderdelen bij gelijke onderhoudskosten. Maar circulair onderhoud gaat voor Mous Waterbeheer verder dan reparatie en hergebruik. Door niet alleen te reviseren, maar het proces inzichtelijk te maken en behaalde resultaten te rapporteren. Dan pas wordt circulariteit ook meetbaar.

 

Onderdelen worden opgenomen in een verzamelprogramma, gedocumenteerd en zijn door het totale traject volledig traceerbaar. Door procesbewaking en rapportage is bij elke stap precies inzichtelijk wat de bijdrage is aan het verminderen van de footprint van bijvoorbeeld een pomp.

 

Duurzaam energiegebruik en energiebesparing

Naast inzicht in de CO2 reductie is energiegebruik een belangrijk aandachtspunt. Door de inzet van duurzaam energiebeleid is recentelijk voor een waterschap een energiebesparing van 23,31% gerealiseerd. Daarnaast helpt de Mous Energy Drive beheerders om energie te besparen, de energiebesparing vooraf inzichtelijk te maken en meetbaar te maken. Besparingen van 30% tot 50% met deze software zijn geen uitzondering.

 

Resultaten circulair onderhoud in de watermarkt

Circulariteit wordt in het licht van de huidige ontwikkelingen gezien als primaire voorwaarde voor duurzaam onderhoud van technisch hoogwaardige assets. Mous Waterbeheer is aangesloten bij Circopomp, een initiatief van Circospin voor de realisatie van circulaire rioolgemalen. Binnen dit initiatief is het mogelijk om circulair onderhoud concreet, meetbaar en ook economisch attractief te maken.

 

Reeds behaalde MVO prestaties:

  • besparing 425.000 kg materiaal
  • reductie 120.000.000 liter water
  • 300 uren sociale arbeid
  • 900.000 kg CO2 reductie

 

Mous Waterbeheer vertaalt circulariteit door naar de praktijk en maakt de bijdrage van circulariteit inzichtelijk middels rapportages en track & trace. Zo blijft Mous Waterbeheer de kennispartner voor waterschappen en gemeenten. Wilt u meer informatie over hoe Mous Waterbeheer inhoud geeft aan circulair onderhoud, neemt u dan contact met ons op.

 

Vakblad H2O editie mei 2023