Eigen waterbeheersoftware een steeds grotere uitdaging

Waterschappen en gemeenten worstelen met de uitdagingen rondom het schrijven en up-to-date houden van software voor de technische installaties voor waterbeheer. Dit door toenemende eisen en normen op het gebied van veiligheid en een kortere levenscyclus. Herkenbaar?

 

Terwijl veel (grote) gemeenten vakspecifieke software gebruiken, maken waterschappen vanuit de historie veelal gebruik van eigen software. In de praktijk blijkt het een steeds grotere uitdaging om deze software in de lucht te houden. “Een oorzaak is de sectorspecifieke kennis die nodig is om software te schrijven voor poldergemalen en pompinstallaties. Voor waterschappen is specifieke kennis noodzakelijk,” aldus Jacob Groeneveld van Mous Waterbeheer. “Wij zien als waterpartner steeds vaker dat waterschappen en gemeenten afstappen van eigen software.”


STRATEGISCHE BESLISSING

Het afscheid nemen van eigen software is een strategische beslissing, maar wat dan? De oplossing ligt in de kern van het probleem: specialistische kennis en con tinuïteit op lange termijn. “Juist een partij die het volledige portfolio omvat, beheerst de technische kennis die noodzakelijk is om met verstand van zaken software te schrijven voor waterschappen.”


Het vergt inhoudelijke kennis van technische installaties voor de volledige waterhuishouding, van stuwen, gemalen en bergbezinkbassins tot poldergemalen en pompinstallaties. Alleen dan kun je werkelijk vanuit de klantvraag werken en op basis van praktijkervaring en technische kennis een ontwikkelteam samenstellen voor een slimme, pragmatische en toekomstbestendige oplossing.


BEST PRACTICES IN WATERBEHEER

Met ruim 30 jaar inhoudelijke ontwikkelervaring biedt het team van Mous Waterbeheer de waarborg die nodig is. ‘We hebben samenwerkingen en rechtstreekse contacten met de ontwikkelaars van de fabrikanten, zoals Siemens, Phoenix en Mitsubishi.

 

In de loop der jaren is een waardevolle bibliotheek opgebouwd en zijn we in staat onze klanten te laten profiteren van best practices.” Deze bibliotheek, in combinatie met de modulaire opbouw, waarborgt de toekomst van een ontwerp. “Mous Waterbeheer beschikt over de bouwstenen voor elke toepassing in waterbeheer. De klantspecifieke configuratie vormt daarbij als het ware het cement, waardoor er altijd maatwerk geboden wordt. Het draagt bij aan efficiënt programmeren en borgt de betrouwbaarheid van in de praktijk bewezen software.”

 

Jacob Groeneveld: “Regelmatig zien we dat partijen vast lopen bij het oplossen van vraagstukken. Voor onze collega’s is wat ze doen vaak vanzelf sprekend, maar op die momenten blijkt software schrijven voor waterbeheer toch een vak apart.” n