Circulariteit in nieuwbouw, renovatie en onderhoud van poldergemalen

Circulariteit is terecht een belangrijk thema voor projecten en onderhoud in watertechniek en riooltechniek. Denk aan hergebruik van materialen, het circulair benutten van grondstoffen, het refurbishen van componenten bij de nieuwbouw en renovatie van poldergemalen, en na realisatie ook duurzaam onderhoud van gemalen. Poldergemalen circulair bouwen en onderhouden is noodzakelijk om aan de circulaire urgentie te voldoen om binnen nu en 7 jaar 50% minder grondstoffen te gebruiken.

Circulariteit implementeren in de praktijk

Circulair werken begint al direct bij de start van een project, bij het ontwerpen van de installatie. Het vraagt van opdrachtgever en opdrachtnemer dat ze gezamenlijk verantwoordelijkheid nemen voor de uitvoering van een project. Dit is noodzakelijk om duurzaamheid en circulariteit voorrang te geven op economische belangen.

 

Installaties duurzaam onderhouden

Duurzaam onderhoud focust op de verlenging van de levensduur van een installatie, reductie van CO2 en grondstoffen, en het refurbishen van onderdelen bij gelijke onderhoudskosten. De toepassing van refurbished onderdelen is bij revisie van pompen al jaren gemeengoed. Door niet alleen te reviseren, maar het proces tevens inzichtelijk te maken en behaalde resultaten te rapporteren, wordt circulariteit ook meetbaar. Dat is wat Mous Waterbeheer verstaat onder duurzaam onderhoud.

Wat betekent dit in de praktijk? Onderdelen worden opgenomen in een verzamelprogramma, gedocumenteerd en zijn door het totale traject volledig traceerbaar met als doel het opnieuw inzetten van refurbished samengestelde pompen van goede kwaliteit. Door procesbewaking en rapportage is bij elke stap precies inzichtelijk wat de bijdrage is aan het verminderen van de footprint van bijvoorbeeld een pomp.

 

Scherp op mogelijkheden en onmogelijkheden

Het is cruciaal om door de hele keten scherp te zijn op de mogelijkheden en onmogelijkheden. In tegenstelling tot mechanische onderdelen is circulariteit voor relatief kleine elektrotechnische componenten voor besturingskasten nog vrij nieuw. Mogelijk zijn niet alle componenten geschikt voor hergebruik, bijvoorbeeld bedrading en schakelmaterialen. Mous Waterbeheer vertaalt circulariteit door naar de praktijk en maakt de bijdrage van circulariteit inzichtelijk middels rapportages en track & trace. Zo blijft Mous Waterbeheer de kennispartner voor waterschappen en gemeenten.

Meer informatie

Wilt u meer informatie over hoe Mous Waterbeheer inhoud geeft aan circulair onderhoud, neemt u dan contact met ons op.